Поповнення Музею кіно за 2023 рік

Попри війну та пресинг органів управління Довженко-Центр, як і багато інших інституцій, що бережуть та досліджують українську культурну спадщину, працює над поповненням колекції кінематографічної спадщини, щоб мати можливість бачити панораму українського кіно якнайповніше та в усьому різноманітті.

За 2023 рік фонди Музею Кіно Довженко-Центру поповнилися на майже сотню цінних експонатів, переданих діячами кіно та небайдужими цінителями українського кіномистецтва.

Значна частина надходжень потрапила до Музею з кіноподій, у яких Довженко-Центр продовжив популяризувати великий світ українського кінематографу. Локальна та міжнародна діяльність Центру принесла нам нагороди, які теж потрапили до колекції.

За лекторій «Як перестати хвилюватися і полюбити українське кіно» кінознавці Довженко-Центру отримали Приз шостої національної премії кінокритиків «Кіноколо», а на фестивалі «Бруківка» були відзначені статуеткою «Золотого хроновояжера Леварія» — за збереження, популяризацію та боротьбу за майбутнє національної кіноспадщини України. Є й експонати з фестивалю Stoptrik у Словенії, де нашими дослідниками була представлена програма української анімації «Ступені свободи».

Ба більше: колекція поповнилася надходженнями одразу з двох кінофестивалів класу «А». У Венеції за участі Довженко-Центру було організовано показ «Тіней забутих предків», а на Берлінале в секції «Панорама» за нагороду змагався фільм «Залізні метелики». Відтак, з обох подій у Музей надійшли фірмові значки, а що особливо цінно — минулорічними офіційними кольорами Берлінале були символічні синій та жовтий.

Однією з найважливіших подій року для нашого кінематографу стало відзначення нагородою Eurimages Co-Production Award всіх українських продюсерів — за стійкість та відданість кінематографу. Продюсери передали статуетку до колекції Музею кіно Довженко-Центру. Подібною до неї за духом є міжнародна нагорода Humanitas Prize для кінематографістів та телевиробників, якою відзначили ініціативу «Filmmakers For Ukraine» та українських кінематографістів.

Справді унікальними стали експонати, пов’язані з життям і творчістю родини Писанок: понад 30 особистих речей оператора-хронікаліста Ігоря Писанка, серед яких 15 об’єктивів; сорочка і намисто акторки Руслани Писанки, а також Знак лауреата Державної премії імені Олександра Довженка, присуджений творчій групі «Москаля-чарівника» (1998).

Ми надзвичайно вдячні всім небайдужим до долі української кіноспадщини за дарування, які поповнили колекцію протягом цього року! Це не лише про професійне та відповідальне їх збереження, а й про те, що лакун в історії українського кіно ставатиме менше.

Закликаємо дарувати до колекції Музею кіно Довженко-Центру пам’ятні для українського кінематографу експонати — особисті речі кінематографістів/-ок, реквізит зі зйомок, нагороди кінофестивалів та інше. Якщо ви хочете передати речі до колекції Музею кіно Довженко-Центру, пишіть на пошту museum@dovzhenkocentre.org.

Побачити унікальні кінематографічні артефакти можна на власні очі. В Міжнародний день музеїв, 18 травня, відбудеться екскурсія у новостворений Студійний фонд Музею кіно Довженко-Центру. Придбати квитки можна за посиланням.

Із нетерпінням очікуємо на вас!