Книжковий Арсенал: Кіноперфоманс «Фата Моргана» у супроводі «Пиріг і Батіг»

У перший день Книжкового Арсеналу відбудеться репрем’єра німого фільму «Фата моргана» (1931) режисера Бориса Тягна в живому музичному супроводі гурту «Пиріг і Батіг». Цей проєкт продовжує ідею Довженко-Центру створення сучасних саундтреків до архівних фільмів, втілену в циклі «Коло Дзиґи».

«Фата моргана» (1931) – екранізація однойменного твору Михайла Коцюбинського, яку в 1931 році зафільмував режисер Борис Тягно – відомий театральний постановник, учень Леся Курбаса.

Дія фільму відбувається в селі Петрівці у 1905 рік. Повсталі селяни та робітники грабують винокурню. Після придушення повстання власник повертає собі майно і бере участь в покаранні ватажків.

Слідом за фільмом «Навздогін за долею» (1927) Марка Терещенка – це другий екранізований твір Михайла Коцюбинського. Його основна окраса — яскравий акторський склад, серед якого зірки українського кіно та театру 1920-х років: Степан Шагайда, Степан Шкурат, Семен Свашенко, Іван Мар’яненко, Петро Масоха й Авмросій Бучма. А також новаторська операторська робота Данила Демуцького, який за рік до того зняв легендарну довженківську «Землю».

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Музичний проєкт «Пиріг і Батіг» пропонує публіці високу українську лірику у комплекті з музичними шмаганнями. Мета проєкту, створеного ще у 2019 році — підіймати український поетичний пласт на наступний рівень, соціально канонізуючи забутих українських поетів, популяризувати українську мову через різноманітні музичні стилі і жанри, та й просто “всипати батога” піснями на слова славних митців. У доробку Пирога і Батога, окрім проєкту «Розстріляна поезія» та альбому «Сьпівомовний», також напрацьований матеріал на поезію Павла Тичини, Богдана -Ігора Антонича, Михайла  Петренка, Тараса Шевченка та народний пісенний спадок, зокрема Колядницький матеріал, що в майбутньому планується до запису.

РЕЄСТРАЦІЯ НА УЧАСТЬ В ПОКАЗІ