КИЇВКІНОФЕСТ: Кінопоказ «Осяяння»

У рамках КИЇВКІНОФЕСТ відбудеться показ стрічки «Осяяння» (1971) Володимира Денисенка. Картину представить Олег Оліфер, кінознавець Довженко-Центру.

Молодий вчений-генетик Юрко Морозенко (Богдан Ступка) робить важливе відкриття, що має наблизити науку до розуміння природи онкологічних захворювань. Схвильований успішним експериментом він не поспішає ділитись результатами з керівництвом, яке скептично ставилось до його проєкту.

«Осяяння», маскуючись під професійну драму з життя радянських науковців, розповідає історію комунікаційної та екзистенційної кризи людини у великому місті. Головний герой живе у новому мікрорайоні Києва, проте все ніяк не може розпакувати речі. Віддаляючись від дружини і колег, він все глибше занурюється у “сни наяву”, свої мрії і спогади про дитинство.

Після виходу у 1972 році «Осяяння» прохолодно зустріли в Україні, а у московських профільних кіновиданнях вийшла серія розгромних статтей. Стрічка Володимира Денисенка вважалась амбіційним, але невдалим прикладом українського поетичного кінематографу на урбаністичному матеріалі. Із цим статусом фільм на десятки років зникнув з українського кіноканону.

Зараз «Осяяння» сприймається як втрачена ланка української поетичної школи, яка характерній візуальній виразності для всього напрямку додавала психологізм, міське середовище сучасника.

РЕЄСТРАЦІЯ НА УЧАСТЬ В ПОКАЗІ