У Берліні відбувся показ «Арсеналу» Довженка з нагоди 130-річчя режисера

Понад 150 глядачів зібралися у берлінському кінотеатрі «Арсенал» на захід, присвячений 130-річчю одного з найвизначніших українських режисерів –  Олександра Довженка.

Фільм «Арсенал», на честь якого був названий кінотеатр, був показаний під живий музичний супровід мультиінструменталіста і композитора Гая Бартелла. 

Захід організував Український інститут у Німеччині, серед гостей була присутня його керівниця Катерина Рітц-Ракул, українська письменниця Софія Андрухович, засновники кінотеатру «Арсенал» Erika та Ulrich Gregor  та представники посольства України у Німеччині. 

Після показу відбулася глибока дискусія, у якій взяли участь кінознавиця Анна Онуфрієнко та голова Berlinale Forum Барбара Вурм, модераторкою виступила Марія Зорик, менеджерка з комунікацій Українського інституту в Німеччині.

Учасниці обговорили авангардизм у  творчості Довженка, його навчання мистецтва в Берліні, знайомство з німецькими митцями та вплив на розвиток українського та світового кіно. Особливу увагу експертки приділили складним відносинам режисера з радянською тоталітарною системою та актуальності фільму «Арсенал» у сучасному контексті російсько-української війни.

«“Арсенал” таким же складним, як і саме життя Довженка – найскладніший з усіх авангардистів свого часу. Дехто приховував або ігнорував свою ідентичність (Вертов, Ейзенштейн). А Довженко з самого початку тематизував свою українську ідентичність та інтегрував її у творчість», – прокоментувала Барбара Вурм під час панельної дискусії після показу. 

Учасники події високо оцінили живу музику, що супроводжувала показ, можливість зануритися у творчість Довженка та дізнатися більше про українське авангардне кіно та історичний контекст, у якому воно поставало. 

Подію організовано Українським інститутом у Німеччині у співпраці з Довженко-Центром та кінотеатром «Арсенал» у Берліні (Arsenal – Institut für Film und Videokunst e.V.).