Про фінансовий стан Довженко-Центру

З огляду на комплекс обставин, в якому Довженко-Центру випало функціонувати в 2023 році, головний висновок – ми самі до кінця не усвідомлюємо, яку силу маємо. Те, що Центр вистояв і зберігся у ще один непростий для всієї України рік – диво, яке сталося завдяки команді, партнерам, кіноспільноті і прагненню робити улюблену справу.

Останні роки для Довженко-Центру були непростими з фінансової точки зору.

Бюджет Центру завжди формувався з трьох компонентів: державна підтримка, надходження від культурно-мистецької діяльності та оренда площ. Методичне зниження державної підтримки, державні пільги для орендарів від 50 % до 0, відрахування 70 % надходжень від оренди майна до держбюджету, заборони органом управління передачі в оренду, обмеження на проведення публічних подій – усе це боляче вдарило по наших можливостях і поступово придушує діяльність Центру, що може призвести до неплатоспроможності та, як наслідок, банкрутства.

Попри це, в останні роки нам удавалося отримувати надходження від власних подій: кінопоказів, лекцій, виставок та книжкових видань. І вони перевищили надходження від оренди, чим нам завжди дорікали органи управління. Ми дбаємо про співробітників, дбаємо один про одного та стан нашої колекції кіноспадщини, тож усі надходження спрямовувались на зарплати і утримання інфраструктури.

Однак через недофінансування зі сторони держави та зниження інших надходжень, нам не вдалося уникнути боргу за електрику, а команді довелося перейти на скорочений робочий тиждень, що впливає на продуктивність та можливість заробляти власними подіями.

Таке замкнене коло.

І все одно нам вдалося провести низку важливих для кіно і культури подій в Україні й закордоном та значно поповнити кінематографічну колекцію Довженко-Центру. Попередній рік вмістив у себе стільки, що ми вирішили розділити розповідь про нього на декілька частин. Для початку – загальні цифри.

Будьте на зв’язку!

Щиро ваш,
Довженко-Центр